Sunday, January 25, 2015

Chawanmushi

Dah banyak hari buat bento untuk suami tapi asyik lupa amik gambar. Hari ni buat special sikit untuk si suami>>
Chawanmushi
Siapa pernah makan angkat tangan!!
Chawanmushi ni selalu ada jual kat Sushi King dan kedai-kedai restaurant Jepun.
Cara buat dia pun senang kiki emoticon
Resepi ni saya dapat 3 cup Chawanmushi
Untuk buat bhagian telur:
Campurkan>>
> 2 biji telur yang dah di pukul perlahan dengan chopstik atau garfu tapi jangan smpai berbuih banyak sngt
> 1 cawan air yang dicampur dengan 1/2 kiub ayam (kacau smpai kiub larut dgn air dulu)
> 1 sudu kecik soy sauce (kalau jepun guna sake)
Untuk bhgian base pulak boleh ikut suka je nak buh apa.
Sya letak :
> ayam yng dipotong kecik kemudian saya goreng dengn soy sauce.
> sayur campur
> cendawan
Cara nak susun dalam acuan atau cawan:
1. Susun bhan2 base dalam acuan/cawan
2. Tapis dulu campuran telur tadi dengan penapis lepas tu tuang dalam acuan/cawan
3. Tutup acuan/cawan dengan plastik wrap
4. Kukus dalam kuali (saya guna periuk nasi yng boleh kukus) lbh kurang 10mnt. Kalau siapa yang kukus dalam kuali pasti kan kukus api perlahan.
5. Lepas 10 minit tutup api lpas tu cucuk lidi dekat tengah2 untuk pastikan Chawanmushi dah masak.
6. Biar sekejap dalam 5 minit untuk sejuk. Hias dengan daun sup. Lepas tu boleh terus makan smile emoticon.
Boleh juga buat banyak2 simpan dalam peti ais lepas tu nak makn kukus je balik dlm 3 mint. Cara senang lagi rendam acuan/cawan (pastikan tutup ngan plastik wrap) dalam bekas ada air masuk dlam oven. panaskan dalam 3 ke 4 mnt.
Siap

Salah satu hiasan menarik Chawanmushi yang akan membuatkan anak-anak anda teruja

kiki emoticon



No comments:

Post a Comment